Verwijzers aan het woord


Als psycholoog en psychotherapeut in een Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGG) verwijs ik – evenals mijn collega’s van de volwassenen-, de jeugd- en de ouderenteams – nogal eens naar Tele-Onthaal. Dat gebeurt steeds als aanvullende ondersteuning in het kader van een lopende behandeling in het CGG.

De kracht van het CGG-aanbod is dat mensen met ernstige psychische problematiek er een intensieve psychotherapie kunnen volgen. De kracht van het Tele-Onthaal-aanbod is dat mensen er altijd, 24 x 7, terechtkunnen, wat in het CGG niet het geval is. Bij kortere of langere onderbrekingen van de therapie (bv. In geval van vakantie) kunnen deze krachten zich bundelen. Kwetsbare cliënten adviseer ik om in geval van nood of crisis tijdens de therapieonderbreking Tele-Onthaal te bellen voor een ondersteunend gesprek. Het is daarbij geenszins de bedoeling om het therapeutisch proces te vervangen of om een (bijkomende) afhankelijkheidsrelatie te installeren, maar om de cliënt te helpen de onderbreking door te komen en het therapieproces nadien verder te kunnen zetten. Het kan voor de cliënt veel betekenen zich gehoord te voelen door de Tele-Onthaal-medewerker, die uiteindelijk steeds terug naar de CGG-therapeut verwijst. Sommige cliënten maken gebruik van dit aanbod, maar ook als ze dat niet doen, kan het aanbod op zich – weten dat ze desgevallend zouden kúnnen bellen – al een steun betekenen. Ook bij ernstige suïcidaliteit geef ik van bij de start van de contacten in het CGG het nummer van Tele-Onthaal mee, waar de cliënt tussen de zittingen – ’s nachts of tijdens het weekend – terechtkan als de nood hoog is. Tenslotte kan een Tele-Onthaal-gesprek in de soms lange wachttijd tussen de aanmelding en het eerste gesprek in het CGG het wachten helpen overbruggen.

Op deze manier kunnen de Tele-Onthaal-medewerkers een significante bijdrage leveren aan het werk van de CGG-medewerkers. Een stille maar mooie samenwerking. Waarvoor dank.

- Therapeut CGG
Geestelijke gezondheidszorg
Tele-onthaal is een waardevolle partner in het hulpverleningslandschap algemeen
Image
Klinisch psycholoog-psychotherapeut CGG
Geestelijke gezondheidszorg
Dan is het voor iedereen, ook voor het personeel, een geruststelling te weten dat de gedetineerde een gesprek met Tele-Onthaal kan aanvragen.
Image
Maatschappelijk assistente gevangenis
Geestelijke gezondheidszorg
In onze zorg voor de kankerpatiënt en zijn naasten, zien we Tele-Onthaal als een belangrijke partner
Image
Chris Heremans, verantwoordelijke Psychosociale Diensten Kom op tegen Kanker
Geestelijke gezondheidszorg
Op het moment dat er weinig sociale omkadering is, op moeilijke momenten, ook ’s nachts, als er niet onmiddellijk hulp voorhanden is.
Image
Directeur verpleging AZ Lokeren
Geestelijke gezondheidszorg
Even stil staan bij, luisteren naar, attent zijn, nadenken, de innerlijk rijkdom aan ideeën slechts spaarzaam inzetten, omdat 'thoughtfulness' verwijst naar luisteren, aanwezig zijn, ontmoeten, tijd maken.
Image
Psychotherapeut
Geestelijke gezondheidszorg
Je moet het maar doen … onvoorwaardelijk luisteren in een samenleving vol koptelefoons en oortjes
Image
Philippe Bocklandt, docent en onderzoeksmedewerker onlinehulp, Arteveldehogeschool – Sociaal werk
Geestelijke gezondheidszorg
Dit alles maakt van Tele-Onthaal een onmisbare schakel in het welzijn van psychisch hulpbehoevenden. Jullie zijn vaak het ultieme redmiddel in extreme crisissituaties.
Image
Zelfstandig kinesiste
Geestelijke gezondheidszorg
We zijn er van overtuigd dat spreken over de mogelijkheden omtrent hulp bij sterven niet gevaarlijk is, er niet over spreken wel.
Image
Lieve Thienpont, Vonkel
Geestelijke gezondheidszorg
Tele-Onthaal is hét levende bewijs van de kracht van luisteren.
Image
Anniek Gavriilakis, Bond Zonder Naam
Geestelijke gezondheidszorg
Omdat we maatwerk bieden bij het matchen moeten ze soms enkele maanden wachten op een geschikte en beschikbare buddy. Tijdens de wachttijd vernemen we dat mensen bellen naar TO.
Image
Buddywerking i.s.m. VZW Metawonen