Deel dit bericht via:

31-08-2017

Alles in acht genomen mag ik stellen dat het leven voor mij mild is geweest tot nu toe. Niet iedereen heeft het geluk een ‘goede’ thuis en opvoeding te hebben gehad, voldoende eigenschappen te hebben om een goed beroep aan te leren, de gepaste job(s) te vinden, mensen om zich heen te hebben die hen vertrouwen, kansen geven en in hen geloven (en omgekeerd), te genieten van een relatief goede gezondheid, enz… Kortom: ik heb veel gekregen en wilde daarom graag iets teruggeven aan de maatschappij.

Tele-Onthaal leek me de plaats te zijn waar mensen met hun vragen, zorgen, twijfels, enz. écht terecht kunnen. Waar ze misschien weer een straaltje zonlicht kunnen zien.

Licht dat ook voor mij zo belangrijk is. Een zinvol werk dus én een uitdaging die het waard was om aan te gaan. Het is een cliché, maar een luisterend oor kan veel bieden aan de oproeper.

Voor een oproeper kunnen zoveel diverse zaken een betekenis hebben. Echt beluisterd én gehoord te worden. Geholpen worden om gevoelens te kunnen benoemen en precies te kunnen verwoorden. Zorgen te kunnen delen waar men nergens anders (nog) mee terecht kan. Begrepen worden. Een beetje perspectief krijgen.

Het lichtstraaltje te kunnen zien door de gesloten luiken. Een andere invalshoek horen. Onmacht kunnen delen. Niet veroordeeld worden.

En heel soms een begin van oplossing zien voor het onnoemelijk groot probleem dat men niet overzien kan, en waar men ook niet over kan zien. Dit alles kan ik proberen te bieden aan een oproeper. In verbondenheid! Iets waar het soms erg aan mangelt.

Werken bij Tele-Onthaal is per definitie geraakt worden; soms is dit al intenser dan anders. Wie verbondenheid in een chat of telefoongesprek kan tot stand brengen, wordt geraakt door wat de andere zegt en door wat je daar zelf mee doet. Of het nu om schrijnende, schijnbaar onoplosbare eenzaamheid gaat, of psychisch/fysiek geweld in een relatie of op het werk (pesten bvb), seksueel misbruik/incest, of uitzichtloos fysisch of psychisch lijden, of relatieproblemen, of… enz.

Het gevoel van onmacht is wel het moeilijkste om mee om te gaan. We blijven ‘doeners’ en op Tele-Onthaal kan je niets anders dan ‘zijn’.


Ook vrijwilliger worden? Tele-Onthaal organiseert in het najaar op 5 Vlaamse locaties nieuwe basisopleidingen voor kandidaat-vrijwilligers. Neem een kijkje op onze vrijwilligerspagina!