Deel dit bericht via:

30-04-2017

Top 3 van de gespreksthema's in 2016

Tele-Onthaal Vlaams-Brabant en Brussel publiceerde haar jaarverslag voor 2016. De gespreksthema's waarvoor mensen contact opnemen met Tele-Onthaal blijven zeer universeel.

Voor het voorbije jaar spannen relatieproblemen (partner, gezin, familie, derden) duidelijk de kroon aan de telefoon. Oproepers maken zich het meeste zorgen over spanningen en conflicten binnen een partnerrelatie of met kinderen.

Geestelijke gezondheid is een bekend gespreksthema in één op de vijf gesprekken. Eenzaamheid en een tekort aan sociale contacten sluit de top 3 van belangrijke gespreksthema's. Specifieke thema’s, zoals dagelijkse zorgen en socio-economische kwesties blijven hoog als aanmelding.

Mensen krijgen bij Tele-Onthaal de kans om op verhaal te komen. Dikwijls is het nodig emotionele opvang te bieden, zodat de oproeper haar-zijn hart kan luchten en tot rust kan komen.

Ook kunnen vrijwilligers helpen zoeken naar inzichten en uitwegen om problemen te hanteren. Soms zullen ze ook activerend luisteren. Online, via de chathulpverlening wordt er beduidend gewerkt rond het vergroten van inzicht in de eigen leefsituatie, het zoeken naar concrete perspectieven en strategieën om die daadwerkelijk te bereiken.

Lees er meer over in het jaarverslag (2016) van Tele-Onthaal Vlaams-Brabant en Brussel.