Deel dit bericht via:

02-10-2017

Is het soms een soep in je hoofd? Praat erover...

Werelddag Geestelijke Gezondheid nodigt iedereen uit om stil te staan bij haar/zijn geestelijke gezondheid en die van anderen. Omdat er nog altijd te veel over gezwegen wordt. En spreken net een deel van de oplossing kan zijn...
Anno 2017 zijn er wereldwijd meer dan 300 miljoen mensen met depressieve gevoelens, 264 miljoen anderen kampen met angststoornissen. Erger nog: de aantallen nemen met de jaren toe. Het zijn onthutsende cijfers, waar veel menselijk leed achter schuilgaat.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), wil het tij keren. Met een goed doortimmerd actieplan, dat overheden oproept meer te investeren in geestelijke gezondheid. En met een Werelddag Geestelijke Gezondheid, die het grote publiek bewust helpt maken van deze vaak onderhuidse problematiek.

Deel dit bericht via:

02-10-2017

Tussen 1 en 10 oktober tijdens de tiendaagse Samen Veerkrachtig wordt er in heel Vlaanderen en Brussel een gevarieerd programma voorgedragen. Wandelingen, fototentoonstellingen, fuiven, theater, danstherapie… Je kan letterlijk honderden activiteiten ontdekken. Allemaal in het teken van Samen Veerkrachtig. En da’s geen toeval. Want samen dragen we zorg voor elkaar.

Tele-Onthaal Vlaams-Brabant en Brussel staat standby op 2 én 10 oktober met hun mobiele onthaalbalie aan het Muntpunt en op het Muntplein in Brussel. In samenwerking met Logo Brussel, CAW Brussel en Odisee, nodigen we omstanders uit tot een gesprek.

Op 2 oktober praten we aan het Muntpunt over je gevoelens en de ‘soep in je hoofd’ via een gevoelsmuur en met een gratis kommetje soep die het gesprek verwarmt.
Hoe voel jij je vandaag? Moe, triest, depressief, verward, content, goed, gestrest, bang…? Een reusachtig kleurenpalet van verschillende gevoelens mobiliseert voorbijgangers om een kijkje te nemen, één gevoelsbutton te kiezen en op te spelden. Over dit gevoel kan je een gesprekje voeren met de medewerkers van Logo Brussel, CAW Brussel en Tele-Onthaal Vlaams-Brabant en Brussel.
Door op te spelden hoe je je voelt, willen we het spreken over gevoelens vergemakkelijken.

Op 10 oktober organiseren we het slotmoment van de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid op het Muntplein. Een grote Golfgever inviteert voorbijgangers tot een adempauze, tot een (zelf)zorg-momentje waarbij de medewerkers van Logo, CAW en Tele-Onthaal opnieuw klaar staan om een helpend gesprek aan te bieden. De emotiemuur en de gevoelsbuttons zullen ook weer kleurrijk aanwezig zijn.
Odisee Hogeschool stelt Insjalet - hun digital storytelling project - voor. Deze mobiel installatie wordt ingezet in een buurt om verhalen digitaal vast te leggen en te tonen. Studenten van Odisee creëerden verschillende filmpjes voor de tiendaagse Samen Veerkrachtig.


‘Praat erover’ is één van de 10 stappen van de Fit In Je Hoofd campagne. De campagne heeft tot doel de veerkracht en het vermogen tot zelfzorg te bevorderen. Ze bestaat uit 10 stappen, die gebaseerd zijn op de beschermende factoren voor geestelijke gezondheid. Dit wil zeggen dat als je erin slaagt om de 10 stappen in je leven in te bouwen, je een grotere kans hebt om je beter in je vel te voelen.


muntpuntsamenveerkrachtig