Week van de Vrijwilliger 2021: Cato getuigt


02-03-2021

Cato

68 jaar, vrijwilliger bij Tele-Onthaal Vlaams-Brabant en Brussel

 

Vorig jaar in maart 2020 waren de oproepers voornamelijk ongerust. Bang ook voor datgene wat er boven ons hoofd hing. Wat was veilig? Wat was gevaarlijk? Hoe kon je je beschermen?

In de beginperiode zaten de mensen met heel veel vragen rond corona en nauwelijks antwoorden hierover. Sommige oproepers herkauwden wat ze in het nieuws hoorden en wilden aftoetsen bij ons, de vrijwilligers. We werden ook gebeld om zorgen te delen.

Er kwam ook boosheid bij. Wat gaan de beleidsmakers doen? Er kwamen rechtstreekse vragen aan Tele-Onthaal over het virus. We bleven het antwoord vaak schuldig. We vingen de mensen op met zorgzame aandacht en een luisterend oor.

Het gemis werd alsmaar groter. Gemis aan contacten, aan activiteiten, aan samenhang, aan verbondenheid. Het cement tussen de mensen verbrokkelde. De angst kwam in de plaats.

Maar in 2020 was er nog hoop. Er zou een einde komen aan deze periode als we even zouden doorbijten. De solidariteit kwam tot leven. We hingen witte lakens uit om de zorgverleners te steunen we zongen om 20u aan onze deur allemaal samen. De retraite tijd was welkom. Kinderen gingen op zoek naar knuffelbeertjes in de straten. We geloofden in samenhorigheid, samen sterk als buffer tegen Corona.

Toen kwam de tweede golf.

Je merkt nu dat mensen hun veerkracht en draagkracht aangetast is. Ze zijn de wanhoop nabij. Het gemis is verveelvoudigd en mensen gaan er onderdoor. We zijn sociale wezens en het verlangen naar samenzijn kan nu niet vervuld worden. De vereenzaming is verschrikkelijk. De agenda’s zijn leeg. De richting van het leven is verloren.

De sociale cohesie valt weg. Iedereen is aan het einde van hun Latijn. De huidhonger is groot.

Ongedwongen samen zijn zit er niet meer in. Bovendien is de angst voor besmetting ook toegenomen. Oproepers die voor de coronacrisis beroep konden doen op hulp aan huis, blijven in de kou staan. Er is geen perspectief, geen solidaire acties.

We merken dat mensen op zichzelf zijn teruggeworpen, en de verbinding met anderen is verloren geraakt.

Via Tele-Onthaal wil ik iets betekenen voor anderen. Ik ga even samen met de oproeper op weg, ik kijk mee met diens ogen, voel mee en leef mee.

Veel vrijwilligerswerk is gestopt omwille van Covid. Tele-Onthaal blijft actief en kan de nood aan verbinding en menselijk contact compenseren. Via Tele-Onthaal kan er alsnog communicatie tot stand komen.

De kracht van het helpend gesprek blijft overeind en dan ontstaat er toch verbinding ook in deze relatie arme tijden.

Het gedeelde leed maakt het leven weer wat draaglijk.

Het lijkt niet veel, maar soms is het een wereld van verschil. Eenzaamheid en isolement zijn de belangrijkste thema’s in de gesprekken. Jonge mensen geraken niet uit de startblokken. Een baan zoeken, studeren in het buitenland, de wegen naar die doelen zijn afgesloten.

Mensen zijn door Corona werkloos geworden, er zijn geen vooruitzichten op andere tijden. Het hakt er in. Pubers die in contact met vrienden, en gezamenlijk hun identiteit ontwikkelen hebben geen aanspreekpunt meer. De school is dicht, de hobby’s opgeschort … Grootouders zien hun kleinkinderen niet. Kleinkinderen missen de band met hun grootouders. Ouders moeten telewerken en staan onder druk. Geen collega’s. Onderwijs van huis uit zorgt vaak voor stress, met als gevolg, soms, meer huiselijk geweld.

De hele samenleving lijdt. Maar vooral de jonge mensen zijn ontmoedigd en gedesillusioneerd. Ze zijn op de proef gesteld en hun toekomstplannen zijn stopgezet. Hun energie is gericht op overleven.

“Niets bestaat dat niet iets anders aanraakt “ Jeroen Brouwers

*Om de anonimiteit van oproeper én vrijwilliger te bewaren, werden alle herkenbare of gevoelige gegevens in deze getuigenis weggelaten, aangepast of veranderd. Elke gelijkenis met bestaande personen of gebeurtenissen berust op louter toeval.


Wil jij luisteren?

Word vrijwilliger

Zoek je een uitweg? Praten helpt.

 Gratis en anoniem.
Image

Hier luistert iemand naar je

Bel 106

24u op 24 en 7d op 7

Image

Liever een gesprek via chat?

Chat

elke avond en woensdag-en zondagnamiddag