Met enige trots presenteren we je het boekje ‘Niet alleen. Luisteren in Tele-Onthaal’, geschreven door 2 (anonieme) vrijwillige hulpverleners van Tele-Onthaal Oost-Vlaanderen.
In het nawoord ervan schrijft Chris De Ketelbutter, gewezen secretaris van de Federatie van Tele-Onthaaldiensten in Vlaanderen:
“Dit boek probeert de belangrijke betekenis van het luisteren te verwoorden, zowel voor de oproepers als voor de Tele-Onthaalvrijwilligers.
De ontmoeting in die anonieme intimiteit werkt helend.
Jaarlijks zijn er bij de vijf Tele-Onthaaldiensten meer dan 110.000 mensen die hulp zoeken voor hun gekwetstheid.
Ze zijn op zoek naar een tijdelijke metgezel, iemand die in alle vertrouwen en met al haar of zijn aandacht luistert. Die vele tienduizenden gesprekken zouden er veel meer kunnen zijn, want iedere mens kent in een moeilijke periode de behoefte aan een luisterend oor. Soms is dat er, in de eigen omgeving, soms ook weer niet. Meestal eigenlijk te weinig in onze complexe en snel evoluerende samenleving. Voor velen gaat het te vlug, is het te moeilijk, of ze staan er teveel alleen voor. Ze dreigen af te haken, ziek te worden of er zelfs uit te stappen. Het grote aantal depressies en zelfdodingen zijn hiervan trieste symptomen. Een echte ontmoeting werkt preventief tegenover ziek worden, tegenover zelfdoding.
Of anders gezegd: een echte ontmoeting is ‘gezondheidsbevorderend’.”
Je kan het volledige boekje hier lezen.