Een luisterend oor bij Tele-Onthaal in tijden van wereldwijde onrust


Deel dit bericht via:
31-10-2023

Tele-Onthaal krijgt dagelijks gemiddeld zo’n 270 gesprekken.
In de voorbije maand hebben een kleine 100 gesprekken de impact van belangrijke maatschappelijke gebeurtenissen als gespreksthema gehad. Recentelijke maatschappelijke gebeurtenissen, waaronder een terreuraanslag in Brussel en het voortdurende conflict in Gaza, roepen ook wel enkele diepgaande emoties en bezorgdheid op bij bellers en chatters van Tele-Onthaal. Hoewel dit een bescheiden deel van het totale aantal gesprekken vertegenwoordigt, zijn deze oproepen toch voldoende significant om enkele klemtonen op te merken.

Terreur in Brussel

De recente terreuraanslag in Brussel heeft bij velen gevoelens van angst en onzekerheid opgeroepen. Sommigen hebben flashbacks naar eerdere aanslagen van 2016. De onrust die oproepers toen beleefden, werd opnieuw getriggerd door deze terreurdaad.

Er waren ook enkele oproepen van mensen die de avond van de feiten bezorgd waren om geliefden in het Brusselse of het voetbalstadion, alsook enkele oproepen van mensen die de voetbalmatch bijwoonden en daar achteraf onrust door ervaarden.

Oorlog in Gaza

Ook het conflict in Israël, laat ook oproepers niet onberoerd.
De angst voor een mogelijke derde wereldoorlog is voor sommige oproepers niet langer een ver-van-mijn-bed-show.

Oproepers uiten hun diepe ongerustheid en vrees voor een escalatie van conflicten op mondiaal niveau.
Sommigen vragen zich af of de wereld op het punt staat in een grootschalige oorlog te storten, en deze gedachten brengen angstige gevoelens teweeg.

Tegelijkertijd wekt het aanhoudende conflict in Gaza diepe bezorgdheid op over onrechtvaardigheid, machteloosheid en onschuldig leed. Sommige oproepers hebben behoefte aan kritisch nadenken over deze wereldproblemen.
Veel mensen vragen zich af waarom dergelijke gebeurtenissen blijven plaatsvinden en voelen moedeloosheid en onrechtvaardigheid.

Geweld kent geen adempauze

De continue stroom van wereldgebeurtenissen, waaronder het voortdurende conflict in Oekraïne, kan dus zeker bij enkele oproepers algemene onrust aanwakkeren. Het lijkt voor hen alsof de wereld geen adempauze meer kent, en de voortdurende golf van gewelddadige incidenten aanhoudt zonder onderbreking.

Oproepers geven in dat geval ook aan dat de onophoudelijke stroom van negatieve berichten een tol eist van hun gemoedsrust.
Deze voortdurende en expliciete nieuwsstroom, die via diverse kanalen in realtime onze huiskamers binnendringt, vergroot de onrust aanzienlijk. De wereldwijde gebeurtenissen lijken nu letterlijk binnen handbereik, en het is moeilijk om eraan te ontsnappen.

Het gevolg is dat mondiale gebeurtenissen nu meer dan ooit onder de huid van mensen kruipen, wat leidt tot groeiende ongerustheid en bezorgdheid. Sommige oproepers geven zelfs aan dat ze het nieuws bewust vermijden, omdat het hen te veel belast.

Steun en begrip bij Tele-Onthaal

In tijden van onzekerheid en angst kan Tele-Onthaal even een veilige haven zijn voor degenen die behoefte hebben aan steun, begrip en een uitlaatklep voor hun emoties.

Tele-Onthaal staat open voor iedereen die zich overweldigd voelt door deze constante stroom van nieuws en gebeurtenissen. Bij onze hulplijn krijgen oproepers een veilige ruimte om gevoelens van angst, ongerustheid en machteloosheid te uiten.

Ook je verhaal kwijt?
Bel 106 (24/7) of chat via tele-onthaal.be


Wil jij luisteren?

Word vrijwilliger

Zoek je een uitweg? Praten helpt.

 Gratis en anoniem.
Image

Hier luistert iemand naar je

Bel 106

24u op 24 en 7d op 7

Image

Liever een gesprek via chat?

Chat

elke avond en woensdag-en zondagnamiddag