Vijf keer meer oproepen over euthanasie na overlijden Aron Wade


26-09-2024

Het tragische nieuws van het overlijden van Aron Wade heeft de afgelopen dagen veel emoties losgemaakt in de samenleving. De geliefde acteur, bekend van zijn rol als Akke in ‘W817’, koos voor euthanasie na een lange strijd met ondraaglijk psychisch lijden.
Zijn openheid over depressie en mentale gezondheidsproblemen heeft velen geraakt en tot gesprekken aangezet.
Bij Tele-Onthaal merken we een significante toename in het aantal oproepen sinds het nieuws bekend werd, en specifiek rondom het thema euthanasie en psychisch lijden.

Enkele cijfers

Normaal ontvangt Tele-Onthaal gemiddeld 341 oproepen per dag (cijfers 2023).
Sinds het nieuws over Aron Wade echter bekend werd, ligt het aantal oproepen hoger. In de afgelopen drie dagen registreerden we 378 oproepen per dag, met zelfs 384 oproepen per dag op de twee meest recente dagen. 
Het aantal oproepen naar Tele-Onthaal is in de afgelopen dagen met 10,85% toegenomen, en op de dagen met het meeste aantal oproepen zelfs met 12,61%.

In de afgelopen drie dagen hebben we maar liefst vijf keer zoveel gesprekken over euthanasie gevoerd als normaal. We constateren zelfs dat al de helft van het aantal gesprekken dat we normaal gesproken in een maand over dit onderwerp ontvangen, nu al is geweest.
De grootste groep, 27,5%, bevindt zich in de leeftijdscategorie 25-39 jaar,  twintigers en dertigers – mensen die vaak zijn opgegroeid met Aron Wade in hun jeugd.

Accenten uit de gesprekken

1/ Euthanasie en psychisch lijden

Veel oproepers delen hun ervaringen met ondraaglijk psychisch lijden en hun verlangen naar euthanasie. Dit thema werd door velen aangesneden naar aanleiding van het nieuws over Aron Wade.
Deze oproepers dragen vaak een zware rugzak van mentale problemen met zich mee, vol onverwerkte pijn en verdriet. Ze hebben door hun leven heen te maken gehad met intensieve en soms langdurige mentale zorgen, die hun dagelijks leven en welzijn diepgaand beïnvloeden. De last van onverwerkte trauma’s, teleurstellingen, en eenzaamheid voelt voor hen erg overweldigend.

Oproepers voelen zich soms gefrustreerd door de moeilijkheid van het euthanasietraject of vergelijken hun eigen situatie met die van de acteur. Sommigen hebben eerder zelfmoordpogingen ondernomen of overwegen euthanasie vanwege psychisch lijden, depressie of traumatische gebeurtenissen zoals misbruik.

2/ Depressie, eenzaamheid en zelfmoordgedachten

Veel oproepers worstelen met gevoelens van eenzaamheid, depressie en een diep gevoel van hopeloosheid. Ze hebben vaak al zelfmoord gezien als de enige uitweg uit hun benarde situatie. Velen voelen zich in de steek gelaten door vrienden, familie of zorgverleners. Gevoed door de impact van Aron Wade’s overlijden, zoeken ze nu bij Tele-Onthaal naar een luisterend oor om hun zware rugzak en de bijbehorende emoties anoniem te delen.

3/ Psychiatrische zorg en frustraties over behandeling

Verschillende oproepers uiten frustratie over hun psychiatrische behandeling of de wachttijden voor begeleiding. Ze voelen zich vaak niet serieus genomen door zorgverleners of zien hun behandeling als ontoereikend. Dit draagt bij aan hun gevoelens van isolatie en wanhoop.
Dit nieuws heeft diepe emoties losgemaakt bij mensen die zelf worstelen met psychisch lijden, depressie, of het gevoel dat ze niet gehoord worden door de maatschappij en het zorgsysteem.

4/ Familieproblemen en verlies

Oproepers delen hun worstelingen met verlies van dierbaren, zoals de dood van familieleden, zelfmoord, en gevoelens van rouw. Sommigen vertellen over dierbaren die al zijn overleden door zelfdoding, en het verdriet dat daarmee gepaard gaat. Daarnaast maken oproepers zich vaak zorgen over familieleden of vrienden die zelf met zware psychische lasten kampen. Ze voelen angst om hen te verliezen, omdat ze zich realiseren dat deze dierbaren een zware rugzak met onverwerkte emoties met zich meedragen.

Praten helpt 

Onze vrijwilligers zijn getraind om echt te luisteren naar wat mensen voelen en ervaren. 

Ze  begrijpen dat het onderwerp euthanasie vaak gepaard gaat met gevoelige emoties en taboes. Daarom moedigen we een open gesprek aan, zodat mensen hun zorgen en vragen zonder schroom kunnen uiten.

Het is ontzettend belangrijk om te durven luisteren als iemand worstelt met een doodswens. 

We zien vaak dat hulpverleners en naasten het onderwerp liever vermijden uit angst voor ongemak. Maar als mensen de ruimte krijgen om over hun doodswens te praten, kan dat juist weer verbinding en begrip creëren.  Een gesprek met Tele-Onthaal kan enorm waardevol zijn, omdat het mensen helpt om nieuwe kansen en mogelijkheden te ontdekken.
Het biedt hen ook de ruimte om deze inzichten te delen en bespreekbaar te maken met hulpverleners.

 

 


Wil jij luisteren?

Word vrijwilliger

Zoek je een uitweg? Praten helpt.

 Gratis en anoniem.
Image

Hier luistert iemand naar je

Bel 106

24u op 24 en 7d op 7

Image

Liever een gesprek via chat?

Chat

elke avond en woensdag-en zondagnamiddag