Tele-Onthaal ontvangt dubbel zoveel oproepen rond euthanasie n.a.v. proces Tine Nys


Deel dit bericht via:
31-01-2020

Het euthanasieproces in Gent rond Tine Nys is afgelopen. Ook bij de hulplijn Tele-Onthaal zorgde deze assisenzaak voor extra oproepen. De voorbije twee weken ontving Tele-Onthaal dubbel zoveel gesprekken rond het euthanasiethema dan gewoonlijk.

Proces doet aantal oproepen m.b.t. euthanasie-thema per week oplopen tot 31

Tele-Onthaal ontvangt jaarlijks zo’n 120.000 oproepen en voert zo’n 90.000 gesprekken per jaar, over de meest uiteenlopende onderwerpen: van relatieproblemen, over psychische zorgen, tot eenzaamheid, zelfdoding, misbruik en verliesverwerking.

Tele-Onthaal ontvangt als universele, laagdrempelige hulplijn ook oproepen rond het thema levensbeschouwing, al prijkt dit thema als voorlaatste op het lijstje gespreksthema’s (2.4%) Het thema euthanasie vormt daarin een subthema (0.6% van alle gespreksthema’s)

In 2019 ontving Tele-Onthaal 779 gesprekken rond het euthanasiethema, goed voor een gemiddelde van 15 gesprekken op weekbasis.

Sinds de start van het proces op 14 januari ontving Tele-Onthaal de voorbije twee weken 62 gesprekken rond dit thema, goed voor een gemiddelde van 31 gesprekken per week. Het euthanasieproces deed het aantal gesprekken bij onze hulplijn dus verdubbelen.

Enkele belangrijke klemtonen uit deze gesprekken:

  • Het proces maakt in de eerste plaats bijzonder veel emoties los bij oproepers die zelf –langdurig- worstelen met psychisch lijden. De mogelijke repercussies van de uitkomst van het proces maakt oproepers bijzonder onrustig: zij vrezen een mogelijke verstrenging van de euthanasiewetgeving. Enkele onder hen hebben zelf suïcidepogingen achter de rug of kampen met langdurig psychisch leed en de mogelijkheid om te kiezen voor euthanasie bij psychisch lijden bood hen rust. Dat dit mogelijks niet meer zou kunnen verontrust hen sterk en doet hen ernstig zorgen maken over hun eigen toekomst.
  • In de tweede plaats beweegt de pijnlijke levensloop van Tine Nys ook bij heel wat gevoelens bij oproepers met een eigen zware rugzak van psychisch leed. Door de vele details in het proces worden oproepers met een persoonlijk moeilijke levensloop getriggerd: dit brengt vaak zelf pijnlijke persoonlijke herinneringen naar boven aan een verleden met veel psychisch lijden. Oproepers voelen zich verwant met het lijden van Tine en raken daardoor overrompeld. Hun eigen verleden, heden én toekomstbeeld komt door deze zaak extra onder druk te staan.
  • Tenslotte ontving Tele-Onthaal ook oproepen van familieleden. Het betreft hier enerzijds mensen die zelf een geliefde verloren door euthanasie (al dan niet omwille van psychisch lijden) en nog steeds worstelen met een zwaar verwerkingsproces. Anderzijds ontving Tele-Onthaal eveneens oproepen van nabij betrokkenen van mensen die kampen met zwaar psychisch lijden (al dan niet met suïcidepogingen): “zorg dragen” voor iemand met een zware psychische kwetsbaarheid is moeilijk, de impact op hun eigen leven is bijzonder groot. Het proces is bij hen een aanzet en prikkel voor vele vragen.

Je verhaal kwijt of hulp nodig?
Bel (24/7) gratis en anoniem 106 of chat via www.tele-onthaal.be
(elke avond van 18u-23u en ook op woensdag-en zondagnamiddag)


Wil jij luisteren?

Word vrijwilliger

Zoek je een uitweg? Praten helpt.

 Gratis en anoniem.
Image

Hier luistert iemand naar je

Bel 106

24u op 24 en 7d op 7

Image

Liever een gesprek via chat?

Chat

elke avond en woensdag-en zondagnamiddag