Tele-Onthaal stoomt nieuw luistertalent klaar


Deel dit bericht via:
08-08-2019

De zomervakantie zit er voor de helft op. Stilaan wordt afgeteld naar september en worden voorbereidingen getroffen voor het nieuwe schooljaar. Ook bij Tele-Onthaal wordt alles in gereedheid gebracht voor een nieuwe opleidingsreeks die kandidaat-vrijwilligers met luistertalent moet klaarstomen tot nieuwe telefoon-en chatmedewerkers bij de hulplijn.

Want Tele-Onthaal kan mannen en vrouwen met een open houding en een grote dosis empathie absoluut gebruiken. Elke nieuwe vrijwilliger kan zo’n 200 extra oproepen op jaarbasis beantwoorden. Daarom lanceert de hulplijn een oproep naar kandidaat-vrijwilligers. Tele-Onthaal zorgt eerst voor een grondige basisopleiding en stage, alvorens vrijwilligers aan de slag kunnen als telefoon-of chatmedewerker. Vanaf oktober starten op 5 Vlaamse locaties opleidingsreeksen, waarvoor vanaf nu alvast kan ingeschreven worden.

Tele-Onthaal heeft oren tekort

Praten helpt. Maar dan moet er ook iemand klaarzitten om te luisteren.

Tele-Onthaal kan hiervoor gelukkig rekenen op 622 vrijwilligers, verdeeld over 5 provinciale Tele-Onthaaldiensten en 7 luisterpunten. Samen nemen ze tijd en beantwoordden ze in 2018 121.977 oproepen. Gedurende 2.031.725 minuten werd er meegeleefd met evenveel verhalen over depressie, relatieproblemen, misbruik, rouw, zelfdoding, eenzaamheid, …

Tele-Onthaal heeft ook nood aan extra vrijwilligers:

  • Om optimaal te beantwoorden aan de grote vraag naar een luisterend oor 24/7, zeker buiten de kantooruren, moet Tele-Onthaal kunnen rekenen op nog méér luisteroren dan de 622 vrijwilligers van vandaag.Meer vrijwilligers resulteren immers in een nog grotere bezettingsgraad van onze hulplijn, zodat we nog meer oproepers een gesprek kunnen aanbieden. Tele-Onthaal werkt volcontinu, zonder sluitingsdagen, ook op feestdagen: extra oren zijn dus van harte welkom.
  • Bovendien wil Tele-Onthaal in de toekomst verder werken aan een nog betere online bereikbaarheid, om tegemoet te komen aan de vraag naar meer laagdrempelige chathulpverlening.Tele-Onthaal heeft vanaf juni 2017 immers haar bereikbaarheid sterk geoptimaliseerd door de inzet van nog meer chatvrijwilligers én de uitbreiding van haar openingsuren. Dit aanbod wenst Tele-Onthaal in de toekomst nog verder uit te breiden.
  • Grotere vraag naar een luisterend oor bij intense maatschappelijke gebeurtenissen en nazorg bij televisie uitzendingen.Media en pers vermelden regelmatig het hulpaanbod van Tele-Onthaal zodat het publiek de weg vindt naar opvang en ondersteuning bij moeilijke momenten.Tele-Onthaal doet ook aan opvang en nazorg bij maatschappelijke gebeurtenissen (bijvoorbeeld #metoo, moord op Julie Vanespen). Tele-Onthaal biedt een klankbord en is gesprekspartner voor mensen die door een media-uitzending psychisch geraakt worden (bijvoorbeeld documentaire Michael Jackson)

Om aan deze stijgende nood te beantwoorden, doet Tele-Onthaal een oproep naar extra vrijwilligers: elke nieuwe vrijwilliger kan immers op jaarbasis zo’n 200 extra gesprekken beantwoorden.

Wat zoeken we in onze vrijwilligers ?

Vandaag kan Tele-Onthaal rekenen op een groep van 622 gedreven en geëngageerde vrouwen en mannen. Voor wie zich makkelijk kan inleven in andermans moeilijkheden en openstaat voor andere opvattingen, is Tele-Onthaal misschien wel het geknipte vrijwilligerswerk.

Mensen die 4 uur tijd per week hebben en hun luistermogen willen verfijnen met een boeiende opleiding, kunnen zich vanaf nu aanmelden als kandidaat-vrijwilliger.

Wat heeft Tele-Onthaal te bieden ?

Na een stevige basisopleiding, geeft Tele-Onthaal nieuwe vrijwilligers alle tijd om te groeien in hun taak. Vrijwilligers krijgen ook permanent ondersteuning en vorming, zowel individueel als in groep. Vrijwilligers bij Tele-Onthaal vergroten zonder twijfel hun eigen kennis en vaardigheden en groeien absoluut als mens.

 

In heel Vlaanderen starten dit najaar basistrainingen om nieuwe vrijwilligers op te leiden.


Wil jij luisteren?

Word vrijwilliger

Zoek je een uitweg? Praten helpt.

 Gratis en anoniem.
Image

Hier luistert iemand naar je

Bel 106

24u op 24 en 7d op 7

Image

Liever een gesprek via chat?

Chat

elke avond en woensdag-en zondagnamiddag