Welkom bij Tele-Onthaal Antwerpen

Tele-Onthaal Antwerpen vzw is één van de 5 Tele-Onthaaldiensten in Vlaanderen. Wil je meer weten over Tele-Onthaal in Antwerpen, dan ben je van harte welkom op ons secretariaat.


Secretariaat Tele-Onthaal Antwerpen vzw

TEL 03 216 04 47
MAIL antwerpen@tele-onthaal.be

Kennismaken met onze dienst

RADIO GAGA LIVE!

  • Ben jij fan van Joris Hessels en Dominique Van Malder?
  • Ben jij fan van Tele-Onthaal?

Elke woensdag om 21u15 presenteren zij Radio Gaga op Canvas.

Elke dag luisteren zij – vrijwillig en anoniem – via telefoon en chat naar mensen die nood hebben aan een gesprekje.

Als je op de bovenstaande vragen 1 of 2 maal “JA” hebt geantwoord, dan is deze uitnodiging je op het lijf geschreven.


Joris Hessels en Dominique Van Malder trekken met hun zelfgebouwde mobiele radiostudio naar verschillende locaties in België om er bijzondere lokale radio te maken. Dat allemaal met één simpele vraag: welk nummer wil je horen? 'Radio Gaga' gaat op zoek naar nuance, humor en ontroering, en naar de ziel en de soundtrack van een bepaalde plek.

Een goeie reden, vonden we bij Tele-Onthaal Antwerpen, om nu ook eens naar hén te luisteren!

Op 7 november horen we het verhaal van 'Radio Gaga' door de ogen van Joris en Dominique. Wat is hen bijgebleven? Welke glimpen van hoop hebben ze gezien? Met nooit eerder geziene filmpjes en geluidsfragmenten uit de oude doos.

Gegarandeerd, dat deze twee mannen je ziel gaan beroeren. EN mooi meegenomen dat je tegelijkertijd kennis maakt met de werking van Tele-Onthaal.


Place to be: De Stroming, Nationalestraat 111, 2000 Antwerpen
Wanneer: dinsdagavond 7 november 2017, 20u - 22u
Prijs: 8 euro. Betalen doe je ter plekke. Reserveren kan via antwerpen@tele-onthaal.be
Organisatie: Tele-Onthaal Antwerpen

Vrijwilliger worden in Tele-Onthaal Antwerpen


Vrijwilligers vormen het kloppend hart van Tele-Onthaal Antwerpen. Zij beantwoorden alle oproepen. Wil jij daaraan meewerken?

Als je denkt dat Tele-Onthaal echt iets voor jou is en dat je voldoende tijd hebt, vul dan het aanmeldformulier in.

Of neem gerust eerst de algemene informatie door bij 'Word vrijwilliger'. Je kan ook grasduinen in de getuigenissen van vrijwilligers om te lezen hoe zij hun engagement ervaren. Vrijwilligerswerk bij Tele-Onthaal kan een hele verrijking zijn voor jou als persoon. Tegelijk vraagt het ook een langdurig engagement.

Meewerken, houdt in dat je je wekelijks minstens drie uur kan vrijmaken om oproepen te beantwoorden in Antwerpen en dat je ook af en toe een nacht kan doen. Daarnaast betekent het dat je een basisopleiding krijgt en ook nadien permanente vorming ontvangt. De basisopleiding in Antwerpen omvat 20 bijeenkomsten. Tijdens dit opleidingsjaar draai je al mee in de praktijk, afgewisseld met opleidingsmomenten.

Wie zich aanmeldt, krijgt nog wat extra informatie opgestuurd met meer details over het engagement en hetgeen je daarvoor terugkrijgt. Daarna kan je een wederzijds kennismakingsgesprek afspreken, met twee ervaren vrijwilligers. Daarin schatten we samen in of dit vrijwilligerswerk voor jou geschikt is. Na dat gesprek kan je deelnemen aan de opleiding.

Twee keer per jaar start Tele-Onthaal Antwerpen een opleiding voor kandidaat-vrijwilligers.
De eerstvolgende opleiding start op zaterdag 3 februari 2018. De opleiding loopt op donderdag avonden en zaterdagen.
De daaropvolgende opleiding zal starten in september 2018.

Aarzel niet om ons te bellen of te mailen met vragen of om je aan te melden.
Hopelijk mogen we je binnenkort welkom heten!

Vrijwilligers aan het woord.

BELLEN & CHATTEN

Samen met de oproeper op een bank zitten en kijken naar wat de oproeper mij wil zeggen over zichzelf.

Stan, 58 jaar, 3 jaar ervaring

BELLEN & CHATTEN

Wij kunnen heel veel betekenen, denk ik.

Sabine, 60 jaar, 34 jaar ervaring

BELLEN & CHATTEN

Dit is wat ik kan, dit is wat ik wil doen: luisteren, mensen in hun waarde laten, mensen bemoedigen, mensen aandacht geven.

Anna, 59 jaar, 15 jaar ervaring

BELLEN & CHATTEN

Het mooie aan Tele-Onthaal vind ik vooral de openheid en oprechte interesse die elke medewerkers heeft voor het verhaal van elke oproeper.

Arthur, 69 jaar, 11 jaar ervaring

BELLEN & CHATTEN

Het maakt me als mens gelukkiger en daar kunnen anderen alleen maar van meegenieten.

Anna, 44 jaar, 2 jaar ervaring

BELLEN & CHATTEN

Je redt misschien de wereld niet als vrijwilliger bij Tele-Onthaal, maar je maakt ze waarschijnlijk wel iets minder koud.

Liv, 28 jaar, 2 jaar ervaring

BELLEN & CHATTEN

Tijdens zo’n gesprek voel je de last van hun schouders vallen. Ook als vrijwilliger zorgt dat kantelmoment telkens weer voor veel heel voldoening.

Kirsten, 38 jaar, 2 jaar ervaring

BELLEN & CHATTEN

Soms ben ik 's avonds de eerste en de enige stem die iemand hoort na een eenzame dag.

Alice, 76 jaar, 35 jaar ervaring

BELLEN & CHATTEN

Haar verdriet en pijn raakten me diep omdat ik op dat moment begrip kon tonen voor haar emoties.​ Dat betekende heel wat voor haar.

Kristien, 64 jaar, 9 jaar ervaring

BELLEN & CHATTEN

Iets kunnen betekenen voor een ander zonder zelf in de kijker te staan, mijn talenten als 'luisteraar' verder ontwikkelen...vollediger mens worden.

Merel, 53 jaar, 3 jaar ervaring

Vrienden van Tele-Onthaal Antwerpen

Wil je je niet engageren als vrijwilliger, maar Tele-Onthaal op een andere manier steunen? De groep 'Vrienden van Tele-Onthaal' organiseert af en toe activiteiten, die geld in het laatje brengen. Neem gerust contact met ons op als je op de hoogte wil gebracht worden van de volgende activiteit.

Daarnaast is elke kleine gift welkom.

Hartelijk dank daarvoor!

Enkele goede redenen om Tele-Onthaal te steunen:

Je kiest voor een menselijke samenleving: Wie Tele-Onthaal steunt, kiest voor een samenleving waarin mensen vrijwillig tijd en aandacht schenken aan anderen. Een samenleving waarin niets menselijks onbespreekbaar blijft. Een samenleving waar iedereen, ongeacht waar hij mee zit… kan vertrouwen dat hij dag en nacht ergens zonder vooroordeel gehoor kan vinden. Je steunt een organisatie waarbinnen ook vrijwilligers mens mogen zijn: met hun krachten en hun beperktheden, in contact met andere mensen.

Je pakt mee maatschappelijke problemen aan: Door Tele-Onthaal te steunen werk je mee om problemen in de huidige maatschappij aan te pakken, zoals depressie, vereenzaming, zelfmoord, relatiemoeilijkheden, wanhoop, verslaving, stigmatisering van psychiatrische problemen, …

Je steunt een betrouwbare en degelijke organisatie: Tele-Onthaal Antwerpen bestaat sinds 1965, is erkend door de overheid in het Decreet voor het Algemeen Welzijnswerk en maakt deel uit van het Vlaams Actieplan voor Suïcidepreventie. De continuïteit en kwaliteit van de werking wordt gegarandeerd door beroepskrachten.

Jaarverslag Tele-Onthaal Antwerpen 2016

Hieronder kan je het jaarverslag 2016 van Tele-Onthaal Antwerpen downloaden.

In dit jaarverslag vind je een weergave van Tele-Onthaal Antwerpen in 2016. Een beperkte weergave – uiteraard.
Hoe kunnen we voldoende waardering uitdrukken voor die vrijwilligers die zich dag en nacht inzetten om de telefoon en chat bemand te houden? Hoe kunnen we duidelijk maken hoeveel respect we hebben voor die mensen, die ons hun zorgen, angsten, vragen toevertrouwen? Hoe zouden we de rijkdom van een gesprek tussen 2 anonieme mensen kunnen beschrijven?

Dit is niet in cijfers te vatten. Maar hopelijk geeft het je toch een beeld. Een idee. Een vermoeden….

Met dit jaarverslag willen we vooral iedereen bedanken die hiertoe op één of andere manier bijgedragen heeft. En het besef hoeveel mensen dit – ook in 2016 - wel geweest zijn, heeft ons enorm deugd gedaan!