Twee jaar geleden startte ik als vrijwilliger bij TO. Ik wou mensen die door een moeilijke periode gingen graag helpen met wat ik dacht goed te kunnen, “praten”. Tijdens de grondige opleiding leerde ik niet alleen mezelf beter kennen, maar ook dat het de positieve kracht van “het actief luisteren naar anderen” is die anderen helpt en niet het praten an sich.

Sinds die eerste dag aan de telefoon begrijp ik die positieve kracht van “het actief luisteren naar anderen” steeds beter en beter. Door mensen een klankbord of gesprekspartner aan te bieden voor hun problemen rond relaties, vriendschap, eenzaamheid, ziekte, zelfdoding,..., slaag je er bijna altijd in hun problemen wat minder zwaar te laten aanvoelen en hen zelfs mee op weg te zetten naar een oplossing op korte of lange termijn. Tijdens zo’n gesprek voel je de last van hun schouders vallen. Ook als vrijwilliger zorgt dat kantelmoment telkens weer voor heel veel voldoening.

Bij Tele-Onthaal leerde ik ook veel sympathieke mede-vrijwilligers kennen. De groepsactiviteiten en vormingen zijn het uitgelezen tijdstip om ervaringen te delen en nog meer bij te leren. Vrijwilligerswerk bij Tele-Onthaal scherpt de realiteitszin aan, de empathie ook, het zet je vaak zelf aan het denken. Het relativeert vaak de eigen kleine dagdagelijkse beslommeringen en je leert veel vaardigheden die jouw eigen relatie en gezin ten goede komen. Het geeft veel meer positieve energie terug dan je erin investeert.

- Kirsten, 38 jaar, 2 jaar ervaring

Vrijwilliger aan het woord

BELLEN & CHATTEN

Het mooie aan Tele-Onthaal vind ik vooral de openheid en oprechte interesse die elke medewerker heeft voor het verhaal van elke oproeper.

Eline, 26 jaar, 2 jaar ervaring

BELLEN & CHATTEN

Iets kunnen betekenen voor een ander zonder zelf in de kijker te staan, mijn talenten als 'luisteraar' verder ontwikkelen...vollediger mens worden.

Merel, 53 jaar, 3 jaar ervaring

BELLEN & CHATTEN

Het unieke van werken bij Tele-Onthaal is voor mij de intieme en tegelijk anonieme relatie die je met de beller hebt.

Bart, 45, 1 jaar ervaring

BELLEN & CHATTEN

Door actief je aandacht te vestigen op de oproeper, leer je heel precies luisteren.

Lotte, 30 jaar, 3 jaar ervaring

BELLEN & CHATTEN

Je redt misschien de wereld niet als vrijwilliger bij Tele-Onthaal, maar je maakt ze waarschijnlijk wel iets minder koud.

Liv, 28 jaar, 2 jaar ervaring

BELLEN & CHATTEN

Dit is wat ik kan, dit is wat ik wil doen: luisteren, mensen in hun waarde laten, mensen bemoedigen, mensen aandacht geven.

Anna, 59 jaar, 15 jaar ervaring

BELLEN & CHATTEN

Wij kunnen heel veel betekenen, denk ik.

Sabine, 60 jaar, 34 jaar ervaring

BELLEN & CHATTEN

Verdriet is vaak een gevoel dat ruimte en tijd nodig heeft om gevoeld te worden.

Jules, 61 jaar, 19 jaar ervaring

BELLEN & CHATTEN

Haar verdriet en pijn raakten me diep omdat ik op dat moment begrip kon tonen voor haar emoties.​ Dat betekende heel wat voor haar.

Kristien, 64 jaar, 9 jaar ervaring

BELLEN & CHATTEN

Ik mag binnenkijken in de levens van mensen waarmee ik in het dagelijkse leven misschien nooit zou spreken.

Elien, 60 jaar, 31 jaar ervaring